Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Δ-ΣΤ Τάξεις: Blog ή ιστολόγιο

Τα blogs πρωτοεμφανίστηκαν στις 17 Δεκεμβρίου του 1997 από τον Jorn Barger και ήταν γνωστά ως diaries (ηλεκτρονικά ημερολόγια)

Ο όρος που χρησιμοποιείται στην ελληνική γλώσσα είναι ιστολόγια.

Όπως όμως και να τα ονομάσουμε, στην ουσία αποτελούν ιστοσελίδες που περιέχουν καταχωρήσεις (posts), προσωπικές απόψεις, πληροφορίες, συνδέσεις σε άλλες διευθύνσεις, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, κλπ.

Οι καταχωρήσεις είναι ταξινομημένες με χρονολογική σειρά, με την πιο πρόσφατη να εμφανίζεται πρώτη. Οι συγγραφείς και οι διαχειριστές των blogs είναι γνωστοί ως bloggers.

Ένα χαρακτηριστικό blog συνδυάζει κείμενο, εικόνες, και συνδέσμους προς άλλα blogs, ιστοσελίδες και ποικίλα μέσα σχετικά με το θέμα του. 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι blogs ανάλογα με τον τρόπο που το περιεχόμενο δημιουργείται ή παραδίδεται στο χρήστη. Τα περισσότερα είναι βασισμένα σε κείμενο, αν και υπάρχουν και blogs που επικεντρώνονται στην τέχνη (artlog), σε φωτογραφίες (photoblog), σκίτσα (sketchblog), βίντεο (vlog), μουσική (MP3 blog), ήχους (podcasting) και αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου δικτύου κοινωνικών μέσων (social media).
Η διάδοση των blogs οφείλεται κυρίως στο ότι προσφέρουν τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να καταθέσει το σχόλιό του πάνω σε ένα θέμα, ανοίγοντας έτσι ένα δημόσιο διαδικτυακό διάλογο με πιθανούς αποδέκτες όλους τους χρήστες του Internet.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι ότι οι bloggers δεν χρειάζεται να γνωρίζουν HTML ή να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις για την κατασκευή των ιστοσελίδων.

Η δημιουργία των blogs είναι πολύ εύκολη και γρήγορη με τη χρήση δωρεάν εργαλείων και υπηρεσιών όπως το Blogger, το LiveJournal, το TypePad, το Wordpress και το ελληνικό Pathfinder Blogs.

Και μην ξεχνάτε ότι ο Μπεν είναι εδώ για να σας λύσει όλες τις απορίες σας...



Μαρκέλλου Πηνελόπη

Είμαι η Πηνελόπη Μαρκέλλου. Όταν ήμουν παιδί ήθελα να παραμείνω παιδί. Όμως μεγάλωσα οπότε έγινα καθηγήτρια Πληροφορικής σε Δημοτικό Σχολείο για να νιώθω και εγώ λίγο παιδί! Αγαπώ το διάβασμα, τον κινηματογράφο, τη θάλασσα και όλα τα gadgetάκια…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright @ 2015