Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Scratch: "Η αλεπού και τα σταφύλια"

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και ειδικότερα στο Πρόγραμμα "Σταφύλι... το δώρο του Διόνυσου στην Κορινθία" θα δημιουργήσουμε ένα animation στο Scratch

Οι μαθητές/μαθήτριες:
  • θα θυμηθούν και θα συζητήσουν τον μύθο του Αισώπου "η αλεπού και τα σταφύλια".
  • θα αναλύσουν τα επιμέρους στοιχεία του μύθου.
  • θα σχεδιάσουν το σενάριο του animation.
  • θα προγραμματίσουν στο Scratch.
  • θα ελέγξουν το animation.
  • θα προβούν σε διορθώσεις.
  • θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην ολομέλεια.
Αρχικά θα γίνει σύνδεση του θέματος του Προγράμματος με τους μύθους του Αισώπου. Θα αναζητήσουμε πληροφορίες για τον Αίσωπο στη Βικιπαίδεια και θα συζητήσουμε σχετικά με τον μυθοποιό και τους μύθους γενικότερα. Θα θυμηθούμε γνωστούς μύθους του Αισώπου και θα εστιάσουμε  στον μύθο "η αλεπού και τα σταφύλια" τον οποίο θα παρουσιάσουμε.

Στη συνέχεια, στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα animation στο Scratch όπου θα οπτικοποιήσουμε τον μύθο. Θα ακολουθήσει ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και συζήτηση για τους ήρωες και τις κινήσεις τους, το σκηνικό, τα κείμενα ή/και τους διαλόγους, δηλαδή το σενάριο του animation.

Οι μαθητές/μαθήτριες θα συνδεθούν στο Scratch και θα επιλέξουν/δημιουργήσουν τους ήρωες και το σκηνικό. Θα προγραμματίσουν τις κινήσεις και τα κείμενα. Θα ελέγξουν το animation και αν χρειαστεί θα προβούν σε διορθώσεις. Το τελικό animation θα το παρουσιάσουν στην ολομέλεια.

Οι ήρωες, η αλεπού και ο Αίσωπος. 

  

Το σκηνικό.


Ο προγραμματισμός της αλεπούς.


Ο προγραμματισμός του Αισώπου.
 

Ακολουθεί βίντεο με την παρουσίαση του animation. 

Μαρκέλλου Πηνελόπη

Είμαι η Πηνελόπη Μαρκέλλου. Όταν ήμουν παιδί ήθελα να παραμείνω παιδί. Όμως μεγάλωσα οπότε έγινα καθηγήτρια Πληροφορικής σε Δημοτικό Σχολείο για να νιώθω και εγώ λίγο παιδί! Αγαπώ το διάβασμα, τον κινηματογράφο, τη θάλασσα και όλα τα gadgetάκια…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright @ 2015