Υλικό

Ένα υπολογιστικό σύστημα αποτελείται από δύο μέρη που συνεργάζονται μεταξύ τους και είναι:

Υλικό

Ο υπολογιστής περιλαμβάνει διάφορα ξεχωριστά τμήματα που συνδέονται και συνεργάζονται μεταξύ τους, ώστε να λειτουργούν ως ένα σύνολο. Τα τμήματα αυτά μπορεί να είναι μηχανικά ή ηλεκτρονικά εξαρτήματα ή ακόμη και ολόκληρες συσκευές. Κάθε τμήμα συνεργάζεται με τα άλλα, ώστε να εκτελούνται όλες οι απαραίτητες λειτουργίες με ακρίβεια και ταχύτητα. 

Το υλικό του υπολογιστή είναι τα μηχανικά και τα ηλεκτρονικά του μέρη, ό,τι δηλαδή μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε.

Το υλικό του υπολογιστή αποτελείται από την Κεντρική Μονάδα και τις Περιφερειακές Συσκευές.

Δραστηριότητα 1

Πατήστε πάνω στα hotspots (μοβ κυκλάκια) της εικόνας και διαβάστε τις πληροφορίες για τις διάφορες συσκευές που απεικονίζονται. Στη συνέχεια στο τετράδιο γράψτε μια λίστα με τα ονόματα των συσκευών αυτών.

Για ευκολία μπορείτε να μεγεθύνεται την εικόνα από το κουμπάκι στο πάνω δεξί μέρος της. 


Δραστηριότητα 2

Αναγνωρίστε και γράψτε το όνομα κάθε συσκευής στο αντίστοιχο πλαίσιο.

Προσέξτε την ορθογραφία και τον τονισμό κάθε λέξης. 



Κεντρική Μονάδα

Μέσα στην Κεντρική Μονάδα (βλέπε διπλανή εικόνα) βρίσκονται διάφορα εξαρτήματα με πιο σημαντικά την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (Κ.Μ.Ε., C.P.U.), την Κύρια Μνήμη του υπολογιστή (ή μνήμη RAM) και τον Σκληρό Δίσκο:
  • Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ή επεξεργαστής) ελέγχει τη λειτουργία του υπολογιστή και επεξεργάζεται τα δεδομένα που αποθηκεύονται στη μνήμη RAM.
  • Στη μνήμη RAM του υπολογιστή αποθηκεύονται προσωρινά προγράμματα και δεδομένα, προκειμένου είτε να εκτελεστούν είτε να υποστούν επεξεργασία.
  • Ο Σκληρός Δίσκος χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των δεδομένων, κυρίως των προγραμμάτων και των αρχείων που είναι απαραίτητο να διατηρηθούν, σε αντίθεση με τη μνήμη RAM όπου τα δεδομένα διαγράφονται με τη διακοπή τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος. ​

Περιφερειακές Συσκευές

Περιφερειακές συσκευές ονομάζουμε τις συσκευές που συνδέονται εξωτερικά με την Κεντρική Μονάδα του υπολογιστή. Οι περιφερειακές συσκευές χωρίζονται σε:
  • Συσκευές εισόδου: χρησιμοποιούνται από τους χρήστες για να εισάγουν δεδομένα και εντολές στην κεντρική μονάδα του υπολογιστή. Συσκευές εισόδου είναι το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, ο σαρωτής, το μικρόφωνο, κ.α.
  • Συσκευές εξόδου: χρησιμοποιούνται για να εμφανιστούν στον χρήστη τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δεδομένων. Συσκευές εξόδου είναι η οθόνη, ο εκτυπωτής, τα ηχεία, κ.α. ​

Μνήμη Υπολογιστή

Η μνήμη ενός υπολογιστή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του και αποτελείται από:
  • την Κυρία Μνήμη (η οποία περιέχει τη μνήμη RΑΜ) 
  • και τα Αποθηκευτικά Μέσα.
Τα δεδομένα και οι κατάλληλες για την επεξεργασία τους εντολές αποθηκεύονται προσωρινά στη μνήμη RΑΜ (Random Access Memory - Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης) του υπολογιστή. 

Στη συνέχεια γίνεται η επεξεργασία τους από την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας, ανάλογα με τις εντολές που δίνουμε. 

Τα αποτελέσματα αποθηκεύονται και αυτά με τη σειρά τους προσωρινά στη μνήμη RΑΜ

Μόλις, όμως, ο υπολογιστής σταματήσει να τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη μνήμη RΑΜ χάνονται. 

Για να μη χάσουμε τα στοιχεία αυτά, μπορούμε να τα αποθηκεύουμε σε ειδικές συσκευές, οι οποίες λέγονται Αποθηκευτικά Μέσα.

Δραστηριότητα 3


Αποθηκευτικά Μέσα

Με τη χρήση των Αποθηκευτικών Μέσων, τα δεδομένα και οι πληροφορίες διατηρούνται μόνιμα και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά, όποια στιγμή θέλουμε. 

Η διαδικασία αναζήτησης και ανεύρεσης της πληροφορίας που θέλουμε ονομάζεται Ανάκτηση Πληροφοριών

Εκτός από πληροφορίες και δεδομένα στα αποθηκευτικά μέσα αποθηκεύουμε και τις κατάλληλες εντολές για τις περισσότερες λειτουργίες του υπολογιστή.

Τα πιο γνωστά αποθηκευτικά μέσα είναι:
  • Δισκέτα (Floppy Disk): Από τα πιο παλιά αποθηκευτικά μέσα. Ήταν το πρώτο φορητό αποθηκευτικό μέσο λόγω του μικρού μεγέθους και της χαμηλής τιμής της. Σήμερα οι δισκέτες έχουν αντικατασταθεί από τη Μνήμη Φλάς, τα CD-ROM, τα DVD-ROM και τους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους που αποθηκεύουν εκατοντάδες ή χιλιάδες φορές περισσότερα δεδομένα από ότι μια δισκέτα. 
  • Σκληρός Δίσκος (Hard Disk): Βρίσκεται, συνήθως, τοποθετημένος στην Κεντρική Μονάδα του υπολογιστή. Μπορούμε να αποθηκεύουμε σ’ αυτόν περισσότερα δεδομένα από οποιοδήποτε άλλο αποθηκευτικό μέσο και να τα ανακτούμε με μεγάλη ταχύτητα. Σε έναν υπολογιστή υπάρχουν ένας ή και περισσότεροι σκληροί δίσκοι (εσωτερικοί ή εξωτερικοί).
  • CD-ROM και DVD-ROM: Χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικά αποθηκευτικά μέσα για τη διαφύλαξη δεδομένων και πληροφοριών καθώς και για τη μεταφορά αποθηκευμένων δεδομένων και εφαρμογών. Συνήθως μπορούμε να γράψουμε μόνο μία φορά σε αυτά. Υπάρχουν, όμως, και τα επανεγγράψιμα (RW), στα οποία με τη χρήση της κατάλληλης συσκευής εγγράφονται δεδομένα περισσότερες από μία φορές, αλλά και διαγράφονται, όταν το επιθυμούμε.
  • Μνήμη Φλας (Flash Memory): Το μέγεθος της, όσο το μικρό μας δάχτυλο, την καθιστά πολύ βολική, κυρίως, για τη μεταφορά δεδομένων. 

Δραστηριότητα 4

Τοποθετήστε τις εικόνες με τα μέσα αποθήκευσης στη σωστή σειρά.

Προσέξτε να ξεκινήσετε από το αποθηκευτικό μέσο με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα προς αυτό με τη μικρότερη χωρητικότητα.


Δραστηριότητα 5

Τοποθέτησε τις λέξεις στα σωστά πλαίσια.

Δραστηριότητα 6



Δραστηριότητα 7


Δραστηριότητα 8

Ταίριαξε τις συσκευές με τις ονομασίες.



Δραστηριότητα 9

Βρες τις λέξεις για τις συσκευές του ηλεκτρονικού υπολογιστή στο ακόλουθο κρυπτόλεξο.
Για ευκολία μεγέθυνε το κρυπτόλεξο από την πάνω δεξιά γωνία του.




Δραστηριότητα 10

Κατέταξε τις συσκευές του Η/Υ στη σωστή στήλη.


Δραστηριότητα 11

Συμπληρώνω το Φύλλο Εργασίας με τις ονομασίες των συσκευών του ηλεκτρονικού υπολογιστή.



Δραστηριότητα 12




Δραστηριότητα 13

Λύστε το σταυρόλεξο που δημιούργησαν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Ε Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μουλκίου στις 2/12/2016.

Δραστηριότητα 14

Γράψε το ονοματεπώνυμό σου στο πλαίσιο και πάτα το κουμπάκι Start. Στη συνέχεια, τοποθέτησε τα γράμματα στη σωστή σειρά για να βρεις τις λέξεις που σχετίζονται με το μάθημα της Πληροφορικής.

Δραστηριότητα 15

Γράψε το ονοματεπώνυμό σου στο πλαίσιο και πάτα το κουμπάκι Start. Στη συνέχεια, διάβασε προσεκτικά κάθε πρόταση και απάντησε αν είναι Σωστή ή Λανθασμένη. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright @ 2015