Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Agribots: Η εμπειρία από τη συμμετοχή μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της WRO Hellas

Έπρεπε να περάσουν μερικές ημέρες, να καταλαγιάσει η ένταση και η κούραση, για να συνειδητοποιήσουμε την ανεκτίμητη αξία της εμπειρίας που ζήσαμε, μαθήτριες/μαθητές, γονείς/κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί από τη συμμετοχή μας στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas της Πελοποννήσου (8/5/2022) και κυρίως στον Πανελλήνιο Τελικό της Ανοικτής Κατηγορίας Δημοτικού «Πρωτογενής Τομέας | Αγροτική Παραγωγή | Γ-ΣΤ Τάξεις» της Αθήνας (29/5/2022). Μια γιορτή της Ρομποτικής, της Τεχνολογίας και της Επιστήμης.
 
Η δωδεκαμελής ομάδα μας, ο Κωνσταντίνος, η Κάτια, ο Κωνσταντίνος, η Μυρτώ, ο Παναγιώτης, ο Γιώργος, η Έντζι, ο Βασίλης, η Σοφία, η Βασιλική, ο Μάριος και ο Ηλίας, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο, εργάστηκε συστηματικά και μεθοδικά στα μαθήματα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» και «Πληροφορική» και πέρασε από την ιδέα στην πράξη, υλοποιώντας το έργο «Ένα ρομπότ στον αμπελώνα…».

Στο διάστημα αυτό γνωρίσαμε τη Ρομποτική, ήρθαμε σε επαφή με τον Πρωτογενή Τομέα και την Αγροτική Παραγωγή του τόπου μας και ακολουθήσαμε την προσέγγιση STE(Α)M που συνδυάζει τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, την Τέχνη και τα Μαθηματικά. Παράλληλα επικοινωνήσαμε, συνεργαστήκαμε, μελετήσαμε, πειραματιστήκαμε, αναζητήσαμε λύσεις σε διάφορα καθημερινά προβλήματα, κατανοήσαμε τη λειτουργία απλών αλλά και πιο σύνθετων μηχανών, χρησιμοποιήσαμε αισθητήρες θερμοκρασίας, απόστασης και κινητήρες, καταγράψαμε μετρήσεις με την πλακέτα micro:bit, προγραμματίσαμε τις ρομποτικές κατασκευές μας στο Mind+ και όλα αυτά με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο.

Μπορεί στην Καλαμάτα να συμμετείχαν 9 παιδιά και στην Αθήνα τελικά 5, λόγω απρόσμενων δυσκολιών, όμως τα εύσημα από την πολύ καλή πορεία μας, περάσαμε με επιτυχία τον 1ο Αγωνιστικό Γύρο του Διαγωνισμού και καταταχθήκαμε στην πρώτη εικοσάδα, ανήκουν σε όλα τα παιδιά. Ας μην ξεχνάμε ότι η ομάδα μας ήταν από τις πιο μικρές ηλικιακά, μαθητές και μαθήτριες της Δ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξυλοκάστρου.

Αισθάνομαι περήφανη, ως προπονήτρια, για αυτή την ομαδική προσπάθεια, των μικρών μαθητριών και μαθητών μου, των γονέων/κηδεμόνων και του Συλλόγου τους, των εκπαιδευτικών του Σχολείου μου και όλων όσων στάθηκαν αρωγοί της. Ευελπιστώ στο μέλλον, να δώσει το έναυσμα σε αυτά τα χαρισματικά παιδιά, να καλλιεργήσουν γνώσεις και δεξιότητες του 21ου αιώνα, να ξεδιπλώσουν τη δυναμική, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και να εμπλακούν ενεργά σε δραστηριότητες STE(A)M.

Σας ευχαριστώ όλες και όλους για τη βοήθεια και την υποστήριξη.

Η εκπαιδευτικός Πληροφορικής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξυλοκάστρου
Πηνελόπη Μαρκέλλου


Μαρκέλλου Πηνελόπη

Είμαι η Πηνελόπη Μαρκέλλου. Όταν ήμουν παιδί ήθελα να παραμείνω παιδί. Όμως μεγάλωσα οπότε έγινα καθηγήτρια Πληροφορικής σε Δημοτικό Σχολείο για να νιώθω και εγώ λίγο παιδί! Αγαπώ το διάβασμα, τον κινηματογράφο, τη θάλασσα και όλα τα gadgetάκια…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright @ 2015