Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Η σημαία μας "ζωντανεύει" και κυματίζει!

Μια σημαία αποτελείται από ένα κομμάτι υφάσματος και αποτυπώνει κάποιο σχήμα ή έμβλημα ή σύμβολο. Το ύφασμα μπορεί να είναι βαμβακερό, λινό ή μεταξωτό (παλαιότερα), νάιλον ή πολυέστερ (σήμερα).  

Κατά κανόνα οι σημαίες έχουν σχήμα ορθογώνιο. Γνωρίζετε κάποια σημαία με διαφορετικό σχήμα; Aναζητήστε τη σημαία της Ελβετίας και τη σημαία του Βατικανού.

Σημαία μπορεί να έχει ένα έθνος, ένα σωματείο π.χ. αθλητικό, ένα κόμμα, κλπ.

Η σημασία της σημαίας είναι συμβολική. Για μια χώρα, είναι το ιερότατο σύμβολό της και προκαλεί πολλά συναισθήματα όταν εμφανίζεται. 

Που μπορούμε όμως να συναντήσουμε μια σημαία; Δείτε στην ακόλουθη λίστα κάποια μέρη και προσπαθήστε να την εμπλουτίσετε.
Πεδίο μάχης
Γήπεδο
Παρέλαση
Στρατός
Ολυμπιακοί Αγώνεςς
Εκκλησίας
Σωματείας
Πορείες

Η ελληνική σημαία έχει 9 ίσου πάχους, οριζόντιες, λευκές και μπλε παράλληλες λωρίδες που εναλλάσσονται. Στο πάνω αριστερό μέρος έχει έναν λευκό Σταυρό μέσα σε ένα μπλε τετράγωνο.

Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης "Ελευθερία ή Θάνατος" όπως παράλληλα και στα γράμματα της λέξης "Ελευθερία". Ο Σταυρός συμβολίζει την επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδος. Επίσης, ήταν σύμβολο των Ελλήνων θαλασσοπόρων και συμβόλιζε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.


Πάρτε χρώματα και δημιουργήστε την ελληνική σημαία στη φωτοτυπία σας. Μπορείτε να την "κατεβάσετε" και από εδώ:



Στη συνέχεια, θα "ζωντανέψουμε" τη σημαία μας με τη βοήθεια του tablet και της εφαρμογής Quiver.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας και να δημιουργήσετε και τις δικές σας σημαίες.

Online Δραστηριότητες

Το Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο έχει την ενότητα "Γαλανόλευκη η θωριά σου" όπου μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες και να παίξετε παιχνίδια σχετικά με τις σημαίες.

Online ζωγραφική της ελληνικής σημαίας.

Online δραστηριότητα που σας έχω ετοιμάσει όπου θα πρέπει να αντιστοιχήσετε τις σημαίες στις χώρες.

Μαρκέλλου Πηνελόπη

Είμαι η Πηνελόπη Μαρκέλλου. Όταν ήμουν παιδί ήθελα να παραμείνω παιδί. Όμως μεγάλωσα οπότε έγινα καθηγήτρια Πληροφορικής σε Δημοτικό Σχολείο για να νιώθω και εγώ λίγο παιδί! Αγαπώ το διάβασμα, τον κινηματογράφο, τη θάλασσα και όλα τα gadgetάκια…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright @ 2015