Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Αναγνώριση εικόνας & ενεργοποίηση συναγερμού στον αμπελώνα

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή, δημιουργούνται προβλήματα τόσο στα αμπέλια όσο και στα σταφύλια. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουμε όλο και πιο έντονα φαινόμενα καύσωνα και οι αμπελουργοί πρέπει να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους. 

Τα εκτεθειμένα σταφύλια κινδυνεύουν από εγκαύματα, όταν μάλιστα δεν προστατεύονται από τα φύλλα του φυτού. Για να ειδοποιήσουμε τον αμπελουργό ότι η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή ώστε να ενεργήσει και να προστατέψει τα σταφύλια και τα αμπέλια θα δημιουργήσουμε έναν συναγερμό.

Αρχικά, θα παρακολουθούμε και θα μετράμε συνεχώς τη θερμοκρασία περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας τον αισθητήρα θερμοκρασίας της πλακέτας micro:bit. Το ρομποτάκι στην οθόνη του Mind+ θα μας λέει την τρέχουσα θερμοκρασία. Όταν η θερμοκρασία θα είναι μικρότερη από 38 Κελσίου, στην οθόνη του micro:bit θα εμφανίζεται η «χαρούμενη φατσούλα». Όταν η θερμοκρασία θα είναι μεγαλύτερη από 38 Κελσίου, στην οθόνη του micro:bit θα ανάβουν όλα τα led, «κόκκινο τετράγωνο».

Όταν τοποθετούμε την πλακέτα micro:bit μπροστά από την κάμερα του laptop, στην περίπτωση καύσωνα, η κάμερα του υπολογιστή θα ανιχνεύει το κόκκινο χρώμα της οθόνης του micro:bit και θα στέλνει μήνυμα στο robot-επιστάτη, αλλάζοντας το χρώμα του hub του από μπλε σε κόκκινο. Ταυτόχρονα από τα ηχεία θα ακούγεται ένας συναγερμός που θα ειδοποιεί τον αμπελουργό να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να προστατέψει τις καλλιέργειες του π.χ. να τοποθετήσει ειδικά σκέπαστρα, να ποτίσει τα αμπέλια, κλπ.

Για να δημιουργήσουμε τεχνητές συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, πάνω δηλαδή από 38 Κελσίου θα χρησιμοποιήσουμε ένα σεσουάρ μαλλιών.


Μαρκέλλου Πηνελόπη

Είμαι η Πηνελόπη Μαρκέλλου. Όταν ήμουν παιδί ήθελα να παραμείνω παιδί. Όμως μεγάλωσα οπότε έγινα καθηγήτρια Πληροφορικής σε Δημοτικό Σχολείο για να νιώθω και εγώ λίγο παιδί! Αγαπώ το διάβασμα, τον κινηματογράφο, τη θάλασσα και όλα τα gadgetάκια…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright @ 2015