Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Σχετικά με το μάθημα της "Πληροφορικής"

Η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη σημερινή εποχή είναι αναγκαία σε κάθε μας δραστηριότητα.

Η απόκτηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων ΤΠΕ ξεκινά πλέον από μικρή ηλικία στο σχολείο μέσα από το μάθημα της "Πληροφορικής".

Οι μαθητές της Α' και της Β' Τάξης Δημοτικού μαθαίνουν τα βασικά μέρη του ηλεκτρονικού υπολογιστή και εξοικειώνονται με το περιβάλλον του μέσω εκπαιδευτικών παιχνιδιών, της ζωγραφικής Paint των Windows, του TuxPaint, της Επεξεργασίας Κειμένου και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Οι μαθητές της Γ' και της Δ' Τάξης Δημοτικού εξοικειώνονται με το Υλικό και το Λογισμικό ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, με το γραφικό περιβάλλον των Windows και την Επεξεργασία Κειμένου. Γνωρίζουν τις υπηρεσίες του Διαδικτύου και μαθαίνουν πως να αναζητούν πληροφορίες αλλά και να πλοηγούνται με ασφάλεια. Έρχονται σε επαφή με τις βασικές αρχές του προγραμματισμού μέσα από την οπτική γλώσσα Scratch δημιουργώντας τις δικές τους αλληλεπιδραστικές ιστορίες και παιχνίδια.

Οι μαθητές της Ε' και της ΣΤ' Τάξης Δημοτικού μαθαίνουν να χρησιμοποιούν Προγράμματα Υπολογιστικών Φύλλων και Παρουσιάσεων, Εφαρμογές Επεξεργασίας Εικόνων, Φωτογραφιών καθώς και Βίντεο. Επίσης, εξοικειώνονται με το περιβάλλον των φυλλομετρητών για την αναζήτηση χρήσιμων πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ασφαλή πλοήγησή τους, στην ενημέρωσή τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον Παγκόσμιο Ιστό και τους τρόπους αποφυγής τους. Διδάσκονται ακόμα βασικές εντολές προγραμματισμού μέσω γλωσσών οπτικού προγραμματισμού όπως είναι το Scratch, ενώ εισάγονται και στη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και στη δημιουργία και συντήρηση ιστολογίου (blog).

Μαρκέλλου Πηνελόπη

Είμαι η Πηνελόπη Μαρκέλλου. Όταν ήμουν παιδί ήθελα να παραμείνω παιδί. Όμως μεγάλωσα οπότε έγινα καθηγήτρια Πληροφορικής σε Δημοτικό Σχολείο για να νιώθω και εγώ λίγο παιδί! Αγαπώ το διάβασμα, τον κινηματογράφο, τη θάλασσα και όλα τα gadgetάκια…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright @ 2015