Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Δ Τάξη: "Κάρτες Περιπτώσεων"

Με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ Τάξης σήμερα "Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου" ασχοληθήκαμε με τη δραστηριότητα "Κάρτες Περιπτώσεων" που έχει δημιουργήσει η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr (http://www.saferinternet.gr/) του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που είναι και ο επίσημος διοργανωτής του εορτασμού στην Ελλάδα.

Στόχος των καρτών αυτών είναι:
  • Να αναδειχθούν διαφορετικές περιπτώσεις με τις οποίες τα παιδιά έρχονται καθημερινά σε επαφή κατά την πλοήγηση τους στο Διαδίκτυο, τις οποίες, όμως, πολλές φορές δε γνωρίζουν πώς να χειριστούν/αντιμετωπίσουν. 
  • Να προωθηθεί ο διάλογος μεταξύ παιδιών, αλλά και μεταξύ παιδιών και εκπαιδευτικών, για τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων αυτών. 
  • Να ενδυναμώσει την κριτική ικανότητα των μαθητών. 
Οι κάρτες τυπώθηκαν 4 φορές ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον 2 κάρτες ανά μαθητή. Στη συνέχεια πλαστικοποιήθηκαν και κόπηκαν.


Μέσα στο Εργαστήριο Πληροφορικής οι μαθητές και οι μαθήτριες έκαναν μια μεγάλη ομάδα, διάλεξαν κάρτες και όσοι είχαν την ίδια κάρτα αρχικά συζήτησαν το θέμα της και στη συνέχεια πρότειναν τρόπους αντιμετώπισης των περιγραφόμενων περιστατικών. Σε μερικές περιπτώσεις οι μαθητές αυτοσχεδιάζοντας δραματοποίησαν το θέμα της κάρτας. Ακολουθούσε συζήτηση στην ολομέλεια και προτεινόμενες λύσεις από την εκπαιδευτικό Πληροφορικής.


Μαρκέλλου Πηνελόπη

Είμαι η Πηνελόπη Μαρκέλλου. Όταν ήμουν παιδί ήθελα να παραμείνω παιδί. Όμως μεγάλωσα οπότε έγινα καθηγήτρια Πληροφορικής σε Δημοτικό Σχολείο για να νιώθω και εγώ λίγο παιδί! Αγαπώ το διάβασμα, τον κινηματογράφο, τη θάλασσα και όλα τα gadgetάκια…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright @ 2015