Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Μεσόγειος θάλασσα και απειλές

Η Μεσόγειος Θάλασσα αντιμετωπίζει διάφορες απειλές, οι οποίες επηρεάζουν τόσο το περιβάλλον όσο και τις κοινότητες που ζουν γύρω από αυτήν. 

Ορισμένες από τις κύριες απειλές περιλαμβάνουν:

Υπεραλίευση: Η υπεραλίευση αλλά και οι παράνομοι τρόποι αλιείας αποτελούν σοβαρές απειλές για τα αλιευτικά αποθέματα στη Μεσόγειο. Η υπερεκμετάλλευση μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την οικολογική ισορροπία, καταστρέφοντας τη ζωή στον βυθό, με αποτέλεσμα πολλά είδη να κινδυνεύουν με εξαφάνιση. 

Ρύπανση: Η Μεσόγειος Θάλασσα ρυπαίνεται από διάφορες πηγές:
  • Τα σκουπίδια που αφήνουμε στις παραλίες ή πετάμε μέσα στη θάλασσα από τα διάφορα σκάφη, γίνονται συχνά αιτία δηλητηριάσεων, μολύνσεων, ασφυξίας και θανάτου πολλών θαλάσσιων θηλαστικών. 
  • Οι πετρελαιοκηλίδες που δημιουργούνται είτε από ατυχήματα ή επειδή τα καράβια καθαρίζουν τις δεξαμενές τους, δημιουργούν ένα αδιαπέραστο στρώμα στην επιφάνεια της θάλασσας που δεν αφήνει τα ψάρια και τα άλλα θαλάσσια ζώα να αναπνεύσουν. 
  • Τα εργοστάσια συχνά ρίχνουν απόβλητα στη θάλασσα με ουσίες επικίνδυνες τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα θαλάσσια οικοσυστήματα (βιομηχανική ρύπανση). 
  • Τα φυτοφάρμακα ή τα χημικά που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες από τους γεωργούς μέσα από υπόγειους διαδρόμους καταλήγουν και μολύνουν τη θάλασσα (χημική ρύπανση).
  • Τα καράβια μεταφέρουν οργανισμούς από άλλες θάλασσες, διαταράσσοντας το περιβάλλον της Μεσογείου και θέτοντας το σε κίνδυνο (βιολογική ρύπανση).

Κλιματική Αλλαγή: Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, η οξίνιση των ωκεανών και η αύξηση των επιπέδων της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Αυτές οι απειλές απαιτούν συντονισμένες προσπάθειες από κυβερνήσεις, ΜΚΟ και κοινότητες για την προστασία και τη διατήρηση της μοναδικής ομορφιάς και πλούτου της Μεσογείου Θάλασσας.

Μαρκέλλου Πηνελόπη

Είμαι η Πηνελόπη Μαρκέλλου. Όταν ήμουν παιδί ήθελα να παραμείνω παιδί. Όμως μεγάλωσα οπότε έγινα καθηγήτρια Πληροφορικής σε Δημοτικό Σχολείο για να νιώθω και εγώ λίγο παιδί! Αγαπώ το διάβασμα, τον κινηματογράφο, τη θάλασσα και όλα τα gadgetάκια…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright @ 2015