Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Εβδομάδα "Ασφαλούς Διαδικτύου"

Με αφορμή την "Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου - Safer Internet Day (SID)" που θα γιορτάσουμε αύριο Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024, η εβδομάδα που διανύουμε είναι αφιερωμένη σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις που αφορούν την ασφάλεια στο ίντερνετ.

Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές,

το διαδίκτυο είναι ένας συναρπαστικός, υπέροχος κόσμος, γεμάτος γνώση, διασκέδαση και επικοινωνία. Εκεί μπορούμε να αναζητήσουμε πληροφορίες για τα μαθήματά μας, να παίξουμε παιχνίδια με τους φίλους μας, να δούμε ταινίες και να ακούσουμε μουσική και να μάθουμε νέα πράγματα κάθε μέρα. Ωστόσο, παρά τα πολλά θετικά, πρέπει να γνωρίζουμε και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και τους κινδύνους που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και για αυτό θα μιλήσουμε για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Η ασφάλεια του διαδικτύου είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Πρώτα απ' όλα, προστατεύει τα προσωπικά μας δεδομένα. Όταν συνδεόμαστε στο διαδίκτυο, αφήνουμε πίσω μας αρκετά προσωπικά στοιχεία, όπως το όνομά μας, τη διεύθυνση κατοικίας μας και τα ενδιαφέροντά μας. Είναι σημαντικό να μάθουμε πώς να προστατεύουμε αυτές τις πληροφορίες, ώστε να μην πέφτουμε θύματα απάτης ή κακόβουλων δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο.

Επιπλέον, η ασφάλεια στο διαδίκτυο μας προστατεύει από κακόβουλο λογισμικό, όπως ιούς και κακόβουλα προγράμματα. Μπορούμε να πέσουμε θύματα κακόβουλων επιθέσεων αν δεν έχουμε ενεργοποιημένο και ενημερωμένο λογισμικό ασφαλείας. Ένα μόλις κλικ σε μια παραπλανητική διαφήμιση μπορεί να μας εκθέσει σε κίνδυνο.

Παράλληλα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το ποια πληροφορία διαμοιραζόμαστε online και με ποιους. Να θυμόμαστε πάντα ότι αυτό που δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο μπορεί να μείνει εκεί για πάντα και μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας στο μέλλον.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε από εμάς και πρέπει να μάθουμε πώς να τον αντιμετωπίζουμε. Να θυμόμαστε πάντα ότι η επικοινωνία με ενήλικες είναι σημαντική όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο διαδίκτυο και ότι ποτέ δεν πρέπει να φοβούμαστε να ζητήσουμε βοήθεια. Με την υποστήριξη των γονιών, των εκπαιδευτικών και των φίλων μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο ο διαδικτυακός εκφοβισμός δεν έχει χώρο.

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικοί από τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουμε στο διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση, η ασφάλεια του διαδικτύου δεν πρέπει να είναι μόνο ευθύνη των γονιών και των εκπαιδευτικών. Κάθε ένας από εμάς πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη της προστασίας των εαυτών μας στο διαδίκτυο. Μερικές απλές πρακτικές, όπως η χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης, η ενημέρωση του λογισμικού μας και η προσοχή στα links που κάνουμε κλικ, μπορούν να μας προστατεύσουν σε μεγάλο βαθμό.

Συνεπώς, ας αναλάβουμε την ευθύνη μας και ας μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο με ασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε τα οφέλη του διαδικτύου χωρίς να εκτιθέμεθα σε κινδύνους.

Με αγάπη και ασφάλεια, 

Η κυρία της Πληροφορικής

Μαρκέλλου Πηνελόπη

Είμαι η Πηνελόπη Μαρκέλλου. Όταν ήμουν παιδί ήθελα να παραμείνω παιδί. Όμως μεγάλωσα οπότε έγινα καθηγήτρια Πληροφορικής σε Δημοτικό Σχολείο για να νιώθω και εγώ λίγο παιδί! Αγαπώ το διάβασμα, τον κινηματογράφο, τη θάλασσα και όλα τα gadgetάκια…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright @ 2015