Για να υλοποιήσουμε το "αυτόματο πότισμα φυτών" του project "Ξυλόκαστρο: Πράσινη Πόλη" χρησιμοποιήσαμε το micro:bit Smart Agriculture Kit, το οποίο περιλαμβάνει αισθητήρες για πρακτικές IoT όπως αισθητήρα θερμοκρασίας DS18B20, αισθητήρα υγρασίας εδάφους, αισθητήρα στάθμης νερού, αισθητήρα PIR, σερβομηχανισμούς, κλπ. Το κιτ αυτό είναι κατάλληλο για κατασκευή projects όπως η έξυπνη μηχανή απώθησης εντόμων, το οικολογικό θερμοκήπιο, η συσκευή παρακολούθησης της στάθμης νερού της λίμνης ψαριών, κλπ. αποσκοπώντας στην εξερεύνηση των δυνατοτήτων εφαρμογής της τεχνολογίας πληροφοριών στη γεωργία.
Συγκεκριμένα, για την κατασκευή μας χρησιμοποιήθηκαν τα ακόλουθα:
- πλακέτα micro:bit,
- πλακέτα επέκτασης IoT:bit Internet WIFI για micro:bit από το micro:bit Smart Agriculture Kit,
- αισθητήρας υγρασίας εδάφους από το micro:bit Smart Agriculture Kit,
- μπαταρία του micro:bit,
- ρελέ,
- αντλία νερού,
- καλώδια.
Αρχικά, τοποθετήσαμε την πλακέτα micro:bit στην πλακέτα επέκτασης IoT:bit Internet WIFI. Στη συνέχεια, συνδέσαμε τον αισθητήρα υγρασίας εδάφους με ένα Jumper Wire στον ακροδέκτη P1 του IoT:bit. Πήραμε ένα Jumper Wire και κάναμε τη σύνδεση του Ρελέ με τον ακροδέκτη P2 του IoT:bit. Η γείωση της αντλίας συνδέθηκε στο G pin στο P16 του IoT:bit. Το VCC της αντλίας συνδέθηκε στο NO του ρελέ. Πήραμε ένα άλλο καλώδιο και το συνδέσαμε από το ρελέ στο V pin στο P16 του IoT:bit.
Στην εικόνα που ακολουθεί, φαίνεται η πλατεία "Αγίου Βλασίου" του Ξυλοκάστρου με την εκκλησία μας, τα παγκάκια και τα δυο παρτέρια με τα λουλούδια. Στη μέση είναι τοποθετημένη η δεξαμενή νερού με τον αυτοματισμό που δημιουργήσαμε με την πλακέτα micro:bit, τον αισθητήρα υγρασίας και την αντλία νερού.
Ο προγραμματισμός του αυτοματισμού έγινε στο MakeCode εδώ: https://makecode.microbit.org/
και είναι ο ακόλουθος.
Κατά την έναρξη, εμφανίζεται στην οθόνη του micro:bit μια καρδούλα. Εάν η τιμή του αισθητήρα υγρασίας εδάφους είναι <= 50 τότε εμφανίζεται η τιμή στην οθόνη, μια λυπημένη φατσούλα και δίνει εντολή στην αντλία να ξεκινήσει μέσω του ρελέ, ο ακροδέκτης P2 γίνεται 1. Εάν η τιμή του αισθητήρα υγρασίας εδάφους είναι > 50 τότε εμφανίζεται η τιμή στην οθόνη και μια χαρούμενη φατσούλα και ο ακροδέκτης P2 γίνεται 0.
Κατεβάζουμε το πρόγραμμα από το MakeCode στο micro:bit τοποθετώντας το USB καλώδιο στον υπολογιστή. Τοποθετούμε τη μπαταρία στο micro:bit, στερεώνουμε με ταινία την κατασκευή στη δεξαμενή με το νερό, βάζουμε την αντλία μέσα στη δεξαμενή και είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε τη λειτουργία του αυτοματισμού μας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου