Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας Καρέτα

Σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας Καρέτα, μια ημέρα αφιερωμένη σε ένα είδος, που αποτελεί σύμβολο των μεσογειακών και των ελληνικών θαλασσών. 

Στο βίντεο που ακολουθεί, η Χαρίκλεια Μινώτου, υπεύθυνη του προγράμματος WWF στη Ζάκυνθο, εξηγεί μέσα από την προσωπική της εμπειρία και ένα μοναδικό υποβρύχιο βίντεο θηλυκής καρέτα που κολυμπάει, τη σημασία της προστασίας των Σεκανίων, στη Ζάκυνθο.


Ακολουθούν 5 σημαντικά στοιχεία για τις χελώνες καρέτα από τη WWF Greece
  1. Η Ελλάδα φιλοξενεί το 60% περίπου των φωλιών της Μεσογείου, αλλά και δύο από τις πιο σημαντικές περιοχές ωοτοκίας: το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου με τις έξι παραλίες ωοτοκίας στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο και τον νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο στη δυτική Πελοπόννησο. 
  2. Έχουν μήκος σώματος 75 - 100 εκ. και βάρος 100 - 135 κιλά, χωρίς να αποκλείονται τα μεγαλύτερα μεγέθη. Ζουν περισσότερα από 100 χρόνια και αποτελούν μεταναστευτικό είδος.
  3. Οι θηλυκές καρέτα επιστρέφουν για να γεννήσουν στις ίδιες παραλίες όπου γεννήθηκαν. Σε κάθε αναπαραγωγική περίοδο μια καρέτα φτιάχνει 2-3 φωλιές.
  4. Η περίοδος ωοτοκίας κάθε χρόνο των χελωνών καρέτα ξεκινά το Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο με την έξοδο των μικρών προς τη θάλασσα.
  5. Σε κάθε φωλιά η χελώνα αποθέτει έως 120 αυγά που θα μείνουν 55-60 ημέρες στη φωλιά μέχρι να εκκολαφθούν. Μόλις 1 στα 1.000 χελωνάκια καταφέρνει να επιβιώσει και να ενηλικιωθεί.
Οι κύριες απειλές για τις χελώνες καρέτα σύμφωνα με τη WWF Greece είναι:
  1. Η υποβάθμιση των παραλιών φωλεοποίησης λόγω της τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης.
  2. Η τυχαία ή ηθελημένη θανάτωσή τους λόγω της παγίδευσης σε δίχτυα, καθώς και ο τραυματισμός τους από ταχύπλοα σκάφη.
  3. Η τεράστια αύξηση της πλαστικής ρύπνασης. Πάνω από το 90% της καταστροφής που προκαλείται στην άγρια ζωή των θαλασσών μας οφείλεται στα πλαστικά.
  4. Η κλιματική αλλαγή που απειλεί τα παραθαλάσσια οικοσυστήματά και τις παραλίες ωοτοκίας.
Εμείς, πριν έναν περίπου χρόνο, συμμετείχαμε στον Διαδικτυακό Διαγωνισμό ScratchJr for Begginers "Το καλοκαίρι που ονειρεύομαι" με διοργανωτή φορέα WRO Hellas.

Η ομάδα μας «Οι κεραυνοί», σε ένα ταξίδι τους στον Κορινθιακό Κόλπο συνάντησαν μια χελώνα και ανακαλύψτε τι σκέφτηκαν για να τη βοηθήσουν... 

Ακολουθεί η ιστορία τους.

«Οι κεραυνοί», η τρίτη ομάδα, πήραν κατεύθυνση και αυτοί προς Κόρινθο. Ταξίδευαν αρκετές ώρες όταν είδαν από μακριά ένα πανέμορφο μικρό κόλπο και αποφάσισαν να πάνε εκεί. Όταν πλησίασαν στην ακτή είδαν ότι ήταν μια από τις λίγες σχετικά παραλίες με άμμο που έχει ο Κορινθιακός στα μέρη μας. Κατέβηκαν στην παραλία «εξοπλισμένοι» με όλα τα εφόδια για παιχνίδι, φουσκωτή μπάλα, κουβαδάκια και φτυαράκια. Κάποια στιγμή, η μπάλα τους έφυγε λίγο μακρύτερα και όταν πήγαν να την πιάσουν, βρήκαν μια χελώνα και μια φωλιά μέσα στην άμμο με αβγουλάκια. Για να την προστατέψουν, έφτιαξαν μια ξύλινη κατασκευή και στο πάνω μέρος έβαλαν έναν ανεμόμυλο για να διώχνει τους γλάρους. Όταν έσπασε ένα αβγό και βγήκε από μέσα ένα χελωνάκι ενθουσιάστηκαν και ανυπομονούσαν να γυρίσουν πίσω και να διηγηθούν όσα έζησαν στους φίλους τους.

Δείτε και το βίντεο με το animation


Μαρκέλλου Πηνελόπη

Είμαι η Πηνελόπη Μαρκέλλου. Όταν ήμουν παιδί ήθελα να παραμείνω παιδί. Όμως μεγάλωσα οπότε έγινα καθηγήτρια Πληροφορικής σε Δημοτικό Σχολείο για να νιώθω και εγώ λίγο παιδί! Αγαπώ το διάβασμα, τον κινηματογράφο, τη θάλασσα και όλα τα gadgetάκια…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright @ 2015