Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

3ο Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων Δήμου Καλαμάτας: Παρουσίαση project "Ξυλόκαστρο: Πράσινη Πόλη"

Το project "Ξυλόκαστρο: Πράσινη Πόλη" παρουσιάστηκε στο 3ο Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων που διοργάνωσε ο Δήμος της Καλαμάτας το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και ώρες 5.30 μ.μ. - 12.00 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. 


Το έργο αποτελείται από τη μακέτα της κεντρικής πλατείας της πόλης του Ξυλοκάστρου, η οποία περιλαμβάνει την εκκλησία Αγίου Βλασίου, δύο παρτέρια με λουλούδια, δυο έξυπνους κάδους ανακύκλωσης, μια δεξαμενή νερού, παγκάκια, ανθρώπους, κλπ. 

Ο πρώτος αυτοματισμός, μέσω της συνδυασμένης χρήσης του κιτ εκπαιδευτικής ρομποτικής Lego WeDo 2.0 και της πλακέτας micro:bit, αφορά σε ένα αυτόματο σύστημα ποτίσματος για τα φυτά της κεντρικής πλατείας της πόλης μας. Το σύστημα λειτουργεί με τη βοήθεια κατάλληλου αισθητήρα, ο οποίος ελέγχει το επίπεδο της υγρασίας του εδάφους. Όταν το επίπεδο αυτό είναι χαμηλό, μικρότερο από την τιμή 50, το σύστημα ενεργοποιεί μέσω του ρελέ την αντλία νερού η οποία παρέχει αυτόματα νερό στα φυτά, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση του πράσινου τοπίου στην πλατεία μας, καθώς και στην ενίσχυση της κλιματικής ισορροπίας. Ακολουθεί επίδειξη της λειτουργίας του αυτοματισμού. 


Στο πλαίσιο του δεύτερου αυτοματισμού, δημιουργήθηκαν και δυο ρομποτικοί έξυπνοι κάδοι ανακύκλωσης με τη χρήση του κιτ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Lego WeDo 2.0, του Google Teachable Machine, εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης και του Scratch. Αφού κατασκευάσαμε τους δυο κάδους με τουβλάκια Lego, έναν μπλε και έναν κόκκινο, προσαρμόσαμε στα καπάκια τους κατάλληλο μηχανισμό ώστε να ανοίγουν αυτόματα με τη χρήση των κινητήρων και του Hub. Όταν η κάμερα αναγνωρίζει τα μπλε ή τα κόκκινα τουβλάκια-σκουπίδια, ανοίγει τον μπλε ή τον κόκκινο κάδο ανακύκλωσης αντίστοιχα. Ακολουθεί επίδειξη της λειτουργίας του αυτοματισμού. 

Μαρκέλλου Πηνελόπη

Είμαι η Πηνελόπη Μαρκέλλου. Όταν ήμουν παιδί ήθελα να παραμείνω παιδί. Όμως μεγάλωσα οπότε έγινα καθηγήτρια Πληροφορικής σε Δημοτικό Σχολείο για να νιώθω και εγώ λίγο παιδί! Αγαπώ το διάβασμα, τον κινηματογράφο, τη θάλασσα και όλα τα gadgetάκια…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright @ 2015