Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Lego WeDo 2.0: Robot που κινείται πάνω σε μαύρη γραμμή

Με το κιτ ρομποτικής Lego Education WeDo 2.0 αλλά και ότι τουβλάκια διαθέτουμε θα κατασκευάσουμε ένα ρομπότ, το οποίο θα προγραμματίσουμε να κινείται πάνω σε μια μαύρη γραμμή.

Για την κατασκευή του ρομπότ θα βασιστούμε στο μοντέλο Zig Zag και τις οδηγίες που δίνονται εδώ: https://robotics.benedettelli.com/lego-wedo2-zigzag/. Φυσικά μπορούμε να κάνουμε ότι αλλαγές επιθυμούμε. Για τη γραμμή θα χρησιμοποιήσουμε αυτοκόλλητη μαύρη μονωτική ταινία.


Ο προγραμματισμός του ρομπότ θα βασισθεί στον αισθητήρα απόστασης. Θα ελέγχουμε την τιμή που καταγράφει όταν κινείται το ρομπότ πάνω στη μαύρη γραμμή σε σχέση με την τιμή που καταγράφει όταν κινείται στο λευκό χρώμα.
Ακολουθεί ένας ενδεικτικός κώδικας στο Mind+. Αρχικά όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα με το πάτημα της πράσινης σημαίας, ορίζουμε τον κινητήρα στο 100. Στη συνέχεια, για πάντα, όσο η απόσταση θα έχει τιμή μικρότερη ή ίση από 80, ο κινητήρας θα κινείται προς τη μια κατεύθυνση (this way) και ξεκινά τη λειτουργία του. Διαφορετικά, όταν δηλαδή η απόσταση θα έχει τιμή μεγαλύτερη από 80, ο κινητήρας θα κινείται προς την άλλη κατεύθυνση (that way) και ξεκινά τη λειτουργία του.


Δείτε ένα σχετικό παράδειγμα. 


Μαρκέλλου Πηνελόπη

Είμαι η Πηνελόπη Μαρκέλλου. Όταν ήμουν παιδί ήθελα να παραμείνω παιδί. Όμως μεγάλωσα οπότε έγινα καθηγήτρια Πληροφορικής σε Δημοτικό Σχολείο για να νιώθω και εγώ λίγο παιδί! Αγαπώ το διάβασμα, τον κινηματογράφο, τη θάλασσα και όλα τα gadgetάκια…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright @ 2015