Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Lego WeDo 2.0: Ανεμομείκτης

Ο ανεμομείκτης χρησιμοποιείται για την προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό. Αποτελείται από μια βάση στήριξης, έναν κινητήρα, έναν άξονα μετάδοσης της κίνησης, μια ή περισσότερες έλικες και ένα σύστημα αυτοματισμού. 

Με τη χρήση του ανεμομείκτη επιτυγχάνουμε:
  • Μετακίνηση του κρύου αέρα και καθυστέρηση του σχηματισμού παγετού.
  • Αντικατάσταση του πιο κρύου αέρα από θερμότερο αέρα.
Στις εικόνες παρουσιάζονται παραδείγματα ανεμομεικτών τοποθετημένων σε κτήματα. 


Με το κιτ ρομποτικής Lego Education Wedo 2.0 αλλά και ότι τουβλάκια έχουμε στη διάθεσή μας θα δημιουργήσουμε μια ρομποτική κατασκευή που θα προσομοιώνει τον ανεμομείκτη

Για να εμπνευστούμε ας δούμε το βίντεο εδώ: https://youtu.be/E39dBINVuKc. Φυσικά αυτές οι οδηγίες δεν είναι δεσμευτικές και μπορούμε να κάνουμε ότι αλλαγές ή προσθήκες επιθυμούμε. 

Στόχος είναι να δώσουμε κίνηση στις έλικες του ανεμομείκτη.

Για την κατασκευή μας θα χρησιμοποιήσουμε:
  • το Hub,
  • τον κινητήρα,
  • τον αισθητήρα κλίσης,
  • και τουβλάκια lego.
Για να συνδέσουμε το Hub στο Mind+ και να εμφανίσουμε τις εντολές που το προγραμματίζουν, θα πρέπει να πατήσουμε Προσθήκη Επέκτασης και από την επιλογή Function να διαλέξουμε Lego Wedo 2.0. Στη συνέχεια, δίπλα στις εντολές που έχουν εμφανιστεί επιλέγουμε το πορτοκαλί θαυμαστικό, πατάμε το κουμπάκι του Hub και όταν πραγματοποιηθεί η σύνδεση δηλαδή: 
  • το θαυμαστικό έχει γίνει πράσινο 
  • και το κουμπί του Hub έχει γίνει μπλε,
είμαστε έτοιμοι να μεταφερθούμε στον Editor για να δημιουργήσουμε το πρόγραμμά μας.

Ένα παράδειγμα κατασκευής φαίνεται στο βίντεο. Ο συγκεκριμένος ανεμομείκτης λειτουργεί με ένα απλό χειριστήριο


Ο προγραμματισμός στο Mind+ είναι απλός. Όταν η κλίση είναι προς τα κάτω, ορίζουμε τη δύναμη του κινητήρα στο 30, θέτουμε την κατεύθυνση και τον βάζουμε σε λειτουργία. Όταν η κλίση είναι προς τα πάνω, σταματάμε τον κινητήρα. 

Μαρκέλλου Πηνελόπη

Είμαι η Πηνελόπη Μαρκέλλου. Όταν ήμουν παιδί ήθελα να παραμείνω παιδί. Όμως μεγάλωσα οπότε έγινα καθηγήτρια Πληροφορικής σε Δημοτικό Σχολείο για να νιώθω και εγώ λίγο παιδί! Αγαπώ το διάβασμα, τον κινηματογράφο, τη θάλασσα και όλα τα gadgetάκια…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright @ 2015