Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Εργαστήριο Δεξιοτήτων: ePortfolio για το Πρόγραμμα "Διατροφή"

Ολοκληρώσαμε το Πρόγραμμα "Διατροφή" με το Δ1 Τμήμα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξυλοκάστρου στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας "Ζω καλύτερα - Ευ ζην" των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. 

Βασικός σκοπός του Προγράμματος ήταν η εξοικείωση των παιδιών της Δ Τάξης Δημοτικού με την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μέσα από μια σειρά εργαστηρίων βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης. 

Συγκεκριμένα, οι στόχοι μας ήταν οι μαθητές/μαθήτριες:

  • να ορίζουν την υγιεινή διατροφή.
  • να αναφέρουν τα επίπεδα της διατροφικής πυραμίδας.
  • να καταναλώνουν τοπικά και εποχιακά προϊόντα.
  • να συζητούν για τις επιπτώσεις των διατροφικών μας συνηθειών στο περιβάλλον.
  • να προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους βελτίωσης της καθημερινής μας διατροφής.
  • να εκπονήσουν ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες. 
  • να μεταβάλλουν σταδιακά τις διατροφικές συνήθειες τους. 
  • να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να εκφραστούν δημιουργικά.  

Όλο αυτό το διάστημα, εργαστήκαμε με ποικιλία ηλεκτρονικών και έντυπων Φύλλων Εργασίας και μάθαμε για τις ομάδες των τροφών, την πυραμίδα της διατροφής και τη σημασία να υιοθετήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.  

Στο Εργαστήριο Πληροφορικής, χρησιμοποιήσαμε τις ΤΠΕ και πολλά εργαλεία και εφαρμογές, δημιουργήσαμε έναν εννοιολογικό χάρτη με τα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά στο Popplet, ένα σποτ για την 'Παγκόσμια Ημέρα της Διατροφής" με το FlexClip, κολάζ με τις ζωγραφιές μας στο PhotoCollage, μικρά animation με τα τρόφιμα που μιλάνε στο ChatterPix, κλπ.  

Συζητήσαμε για την αξία του πρωινού, των τοπικών και εποχιακών προϊόντων, αλλά και τα οφέλη της άσκησης μέσα από παρουσιάσεις, σχετικά βίντεο και online δραστηριότητες

Προγραμματίσαμε στο Scratch παιχνίδια με φρούτα, ζωγραφίσαμε στο χαρτί αλλά και online, ηχογραφήσαμε τις φωνές μας, παίξαμε παιχνίδια γνώσεων, λύσαμε παζλ και σταυρόλεξα, κλπ.

Αναπτύξαμε ένα πρόσφορο κλίμα επικοινωνίας και συνεργασίας και στο τέλος αξιολογήσαμε το Πρόγραμμα στο Mentimeter

Τα αποτελέσματα της δουλειάς μας εμφανίζονται συγκεντρωμένα στον τοίχο Padlet που αποτελεί και το τελικό μας παραδοτέο, το ηλεκτρονικό μας portfolio

Έγινε με το Padlet

Μαρκέλλου Πηνελόπη

Είμαι η Πηνελόπη Μαρκέλλου. Όταν ήμουν παιδί ήθελα να παραμείνω παιδί. Όμως μεγάλωσα οπότε έγινα καθηγήτρια Πληροφορικής σε Δημοτικό Σχολείο για να νιώθω και εγώ λίγο παιδί! Αγαπώ το διάβασμα, τον κινηματογράφο, τη θάλασσα και όλα τα gadgetάκια…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright @ 2015